Máte rádi mák a makové dobroty? :) U nás mák jede ve velkém, jsme milovníci máku. Teda mí kluci rozhodně. :) Mák je navíc zdravá plodina, i když má vyšší kalorickou hodnotu, cca 525 kcal / 100 g. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů. Téměř polovinu složení pak zabírá tuk.
Mák je výjimečný především svým vysokým obsahem vápníku (1 438 mg na 100 gramů), který je vůbec nejvyšší ze všech plodin. Což je dokonce 12x víc než oslavované i zavrhované mléko. Dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitaminů pak B1, B2 a E. Mák je skvělou zásadotvornou potravinou – například ve formě neslazeného makového mléka. Viz článek zde.
A tak zkouším různé recepty na koláče a buchty. Naposled jsem vyzkoušela recept Kuchařky ze Svatojánu. Cukru jsem dala tak 1/3 hrnečku, místo 1/2. Vrch jsem pak potřela domácí přesnídávkou, na kterou jsem nasypala mandlové lupínky a dala asi 3 lžičky panely. Přesto mi koláč přišel přeslazený, ale to je tím, že moc sladké koláče nepeču. Zato si ujíždím na čokoládě. :)
Úvodní fotka je převzata z receptu Kuchařky ze Svatojánu. Na její stránky doporučuji se podívat, má úžasné recepty. Ten náš makovec dle tohoto receptu vypadal takto. Příště to zkusím lépe vyfotit, v reálu vypadal lépe. :)
Druhý recept je na makovou buchtu podobnou té první. Velmi jednoduchý recept, který si milovníci máku zamilují. :) Fotku nemám, teď jsem ho chvíli nepekla, ale vypadá po rozkrojení jako úvodní fotka. Mák kam se podíváte. :) Je to kombinace mletého a nemletého máku, takže chuťová konzistence je opravdu zajímavá. :)
Co budete potřebovat:
200 g polohrubé mouky (dávám 2/3 celozrnné špaldové a 1/3 rýžové či jiné bezlepkové)
200 g domácí přesnídávky bez cukru místo másla (např. jablečné, ideálně švestkové)
70 g domácí přesnídávky bez cukru místo cukru (např. jablečné, ideálně švestkové)
3 lžíce medu, případně sladu, ale ten med je tady takový výraznější
1/2 prášku do pečiva (používám z vinného kamene, dávám cca 2 čajové lžičky)
100 g mletého máku
100 g nemletého máku
1/4 l rýžového mléka (či jiného rostlinného)
4 žloutky + sníh ze 4 bílků
pár vlašských ořechů (půlek) na ozdobení
Postup je jednoduchý: vše smícháte dohromady, pozor u mléka, přilévejte pomalu, stačí ho obvykle o něco méně. Nakonec vmíchejte do směsi opatrně sníh a nalejte do předem vymaštěné a vysypané dortové formy (o průměru 22 cm). Ozdobte nahoře ořechy či rozinkami. Pečte cca 25-30 minut na 180°C.
Toť vše. :)
Příště se snad dokopu a vložím vám sem recept na domácí frgále. Úplně nejluxusnější recept ze všech. :)
Mějte krásné dny!
Lenka
Pro více inspirace sledujte mé stránky na Facebooku ***My jsme TVŮRCI***, nebo si nechte zasílat novinky z mého webu www.myjsmeTVURCI.cz. :)